Besplatna dostava za narudžbe iznad 66 €
Zahvaljujemo se na vašem povjerenju od 2012. do danas. Izaberi svoj paket.

Poznaješ li svoj menstrualni ciklus?


Poznavanje menstrualnog ciklusa ključno je kada želiš zatrudnjeti. Redovit i uredan ciklus znak je trenutnog zdravlja reproduktivnog sustava i urednih hormona.

Oba se očituju u redovitoj ovulaciji, koja je preduvjet za začeće.

Menstruacija

Prvi dan menstrualnog ciklusa je prvi dan menstruacije. Menstruacija zatim običajno traje od 3 do 7 dana.

Na početku menstrualnog ciklusa tijelo šalje signal mozgu da počne proizvoditi folikulostimulirajući hormon (FSH), glavni hormon za proizvodnju zrelih jajnih stanica. Folikuli su tekućinom ispunjene vrećice u jajnicima, a svaki folikul sadrži jednu nezrelu jajnu stanicu. Hormon FSH potiče mnoge folikule da sazriju i počnu proizvoditi hormon estrogen. Razina estrogena najniža je prvog dana menstruacije, a zatim počinje polagano rasti.

Obično jedan folikul postane "dominantan" te se njegovim pucanjem oslobađa jajna stanica. Visoka razina estrogena je također povezana sa sluzi koja je pogodna za spermu (naziva se i cervikalna sluz). Možeš je primijetiti kao rijedak, sluzav iscjedak iz rodnice, koji može biti bijele boje. Sluz olakšava putovanje spermija i omogućuje njihovo preživljavanje do nekoliko dana.


Ovulacija

Ovulacija je proces koji se događa jednom u svakom menstrualnom ciklusu kada hormonalne promjene stimuliraju jajnike na oslobađanje jajne stanice. To se obično događa 12 do 16 dana prije sljedeće menstruacije.

Kako se približavaš ovulaciji, tvoje tijelo proizvodi sve veće količine hormona pod imenom estrogen, koji uzrokuje bubrenje sluznice maternice i pomaže stvoriti pogodno okruženje za spermu. Ove visoke razine estrogena izazivaju nagli porast drugog hormona koji se zove luteinizirajući hormon (LH). Takozvani „val LH hormona" uzrokuje otpuštanje jajne stanice iz jajnika, tj. ovulaciju. Kada je par u fazi planiranja obitelji, vrlo im je važno znati kada je žena najplodnija i tome prilagoditi seksualne odnose. Ovulacija je ključna za začeće i omogućuje zdravoj spermi da oplodi jajnu stanicu koja jednom mjesečno sazrije u tijelu žene.

Ovulacija se obično događa 24 do 36 sati nakon porasta hormona LH, pa otkrivanjem ovog hormona možemo vrlo precizno utvrditi najplodnije dane. Postoji nekoliko načina utvrđivanja. Neke žene obraćaju pažnju na tjelesne znakove i slušaju svoje tijelo, ali ako nisi potpuno sigurna, predlažemo da koristiš testove za utvrđivanje ovulacije.

Jajna stanica može biti oplođena do 24 sata nakon ovulacije. Ako se jajna stanica ne oplodi, sluznica maternice počinje se ljuštiti i počinje redovita menstruacija, tj. početak sljedećeg ciklusa.


Kako prepoznati znakove ovulacije

Ključ za trudnoću je ispravno razumjeti i prepoznati pravo vrijeme za spolni odnos koji će dovesti do začeća. Upravo zato je toliko važno da žena poznaje i prati svoje tijelo. Samo tako ćeš znati kada je optimalno vrijeme i jesi li spremna. Izostanak ovulacije čest je razlog neuspjeha začeća. U nastavku su navedeni načini za provjeravanje ovulacije:

Brojanje dana

Brojanje dana je najlakši način provjere, ali funkcionira samo pod pretpostavkom da je tvoj menstrualni ciklus redovit, odnosno da ti se mjesečnica ponavlja na približno isti broj dana barem 12 mjeseci. Od tog broja dana oduzmi 12 do 16 dana i dobit ćeš najplodnije dane. Na primjer, ako se mjesečnica ponavlja svakih 30 dana, tada su najplodniji dani u prosjeku između 14. i 18. dana ciklusa.

Mjerenje tjelesne temperature

Svako jutro prije nego ustaneš, izmjeri tjelesnu temperaturu – po mogućnosti uvijek u isto vrijeme, istim toplomjerom i na istom mjestu. Ako mjerenje provodiš pravilno, na kraju ciklusa u kojem se dogodila ovulacija ustanovit ćeš da je jutarnja tjelesna temperatura u drugoj polovici ciklusa bila je najmanje 0,2ºC viša nego u prvoj polovici ciklusa. Povišenje bazalne tjelesne temperature uzrokuje progesteron, kojeg nakon ovulacije luči žuto tijelo.

Istraživanja su pokazala da temperatura raste dan prije ovulacije ili najkasnije dva dana nakon nje. O porastu bazalne tjelesne temperature govorimo kada su sve vrijednosti posljednja tri mjerenja veće od vrijednosti prethodnih šest mjerenja. Temperatura ostaje povišena do početka menstruacije, a njen pad obično znači da ćemo tog dana imati menstruaciju. Ako je temperatura povišena dulje od 18 dana i ako još nije nastupila menstruacija, vrlo je vjerojatno da je došlo do trudnoće.

Dakle, mjerenjem temperature ne možemo unaprijed predvidjeti ovulaciju, ali nam može pomoći da utvrdimo je li do nje došlo. Važno je ne donositi prebrze zaključke na temelju samo jednog mjeseca, već mjeriti kroz dulje vremensko razdoblje. Na taj način možeš predvidjeti svoju ovulaciju i uvidjeti je li redovita.


Cervikalna sluz

Vrlo dobar pokazatelj približavanja ovulacije je cervikalna sluz. I struktura i izgled cervikalne sluzi mijenja se tijekom cijelog menstrualnog ciklusa. Znak približavanja ovulacije je kada se struktura cervikalne sluzi promijeni iz guste i kremaste u strukturu sirovog bjelanjka, odnosno postane prozirna, vodenasta, mokra i elastična. Razlog je rastuća razina estrogena prilikom pripreme tijela za oslobađanje jajne stanice. Nepisano je pravilo da ako nisi sigurna kada ovuliraš, započni sa spolnim odnosima čim cervikalna sluz počne izgledati poput bjelanjka. Brzi test možeš napraviti i kod kuće — ako se sluz rasteže između prstiju, onda ovuliraš. Sluz je na dan ovulacije najelastičnija i najprozirnija, a odmah po završetku ovulacije postaje mutna i suša.

Bol u donjem dijelu trbuha

Neke žene ovulaciju osjećaju i bolovima u donjem dijelu trbuha ili leđa.

Položaj vrata maternice

Tijekom ovulacije mijenja se i položaj vrata maternice. Odlučiš li se za ovu metodu, vodi računa o higijeni i provjeravaj položaj svaki dan u otprilike isto vrijeme. Najlakši način je u čučnju jer je tako doseg prstima najdalji. Posebnu pozornost obrati na položaj i vlažnost vrata maternice. U prvoj polovici ciklusa vrat je relativno tvrd na dodir i suh te stoji nisko u vagini (lakše je dohvatljiv), a sam ulaz čini se zatvorenim. Što bliža je ovulacija, to će vrat biti mekši, vlažniji i stoji više u vagini (teže je dohvatljiv), a sam ulaz je otvoreniji. Kada dođe do ovulacije, grlić maternice je na najvišoj točki (teško je dohvatljiv, sam ulaz u vrat maternice je otvoren i mokar na dodir), a ti si najplodnija. Nakon ovulacije vrat se ponovno suši i zatvara.

Ali nemaš povjerenja u uradi sam metode, predlažemo da odabereš jednu od dolje navedenih metoda.

Testovi za utvrđivanje ovulacije

Prednost im je jednostavnost upotrebe, dostupnost u svakoj drogeriji ili trgovini te točnost. Njima možeš provjeriti plodnost u privatnosti svog doma i jednostavno očitati rezultat. Testovi rade na principu mjerenja luteinizirajućeg hormona u urinu žene, čija vrijednost raste prije ovulacije. U slučaju pozitivnog testa imaš vremenski okvir od 36 sati kada bi trebala nastupiti ovulacija, što ti omogućuje pomno planiranje spolnih odnosa i povećanje mogućnosti začeća.

Test sline

Princip rada testa sline je mjerenje povećanog sadržaja soli, koja je pokazatelj povišene razine estrogena. Gledanjem kroz mikroskop, u vrijeme ovulacije vide se veliki isprepleteni kristalni uzorci uzrokovani povećanjem razine estrogena. Prednosti u odnosu na testove za utvrđivanje ovulacije su jednokratna kupnja, a time i ušteda novca, te čak 98% točnosti. Mali uređaj za ispitivanje sline, koji izgleda kao mali mikroskop, treba samo oprati i spreman je za ponovno korištenje. Samo očitavanje rezultata nešto je teže i zahtjeva malo prakse.

Zaključak:

Poznavanje menstrualnog ciklusa i ovulacije je važno jer su tijekom ovulacije tvoji plodni dani. Zatrudnjeti možeš samo tada, a govorimo samo o 3 do 4 dana u mjesecu. Zato je vrlo važno znati kada ovuliraš kako bi točno planirala spolne odnose i povećala svoje šanse za trudnoću.

Pritom ne zaboravi da svaki mjesec imaš 20% šanse da zatrudniš. Budi strpljiva i pobrini se za svoje zdravlje i plodnost bez daljnjeg odlaganja.

FertilUp za žene kombinacija je vitamina i minerala koji pridonose normalnoj plodnosti i reprodukciji (cink) i općem stanju organizma djelovanjem sastojaka koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sustava, zaštiti stanica od oksidativnog stresa i smanjenju umora i iscrpljenosti). Uz to, vitamin B6 ima ulogu u regulaciji rada hormona. FertilUp za žene namijenjen je potpori tijelu kod planiranja trudnoće (sadrži i folnu kiselinu).


Preporučamo također



  • FertilUp za muškarce + Omega-3
    1-mjesečni paket (30 dana)
    rating
    55,90€  49,95€
    Narudžba
  • 3x FertilUp za muškarce + 3x Omega-3
    paket od 3 mjeseca (90 dana)
    rating
    167,70€  135,95€
    Narudžba
  • 3x FertilUp za žene + 3x Omega-3
    paket od 3 mjeseca (90 dana)
    rating
    167,70€  135,95€
    Narudžba
  • FertilUp za žene + Omega-3
    1-mjesečni paket (30 dana)
    rating
    55,90€  49,95€
    Narudžba
  • Fertilup za oboje
    FertilUp za muškarce & FertilUp za žene
    rating
    65,90€  61,80€
    Narudžba
Slide right
Slide left

Kontaktirajte nas Arrow down


Pošalji
Production: MMvisual
Payments Secure
InfinivitFertilupHemosens
Zapri Ova stranica koriste kolačiće radi poboljšanja korisničkog iskustva. Kolačići su male datoteke koje preuzimamo na vaše računalo. Na taj način vas možemo prepoznati kada se vratite na našu stranicu. Koristimo sljedeće kolačiće: